Λογγάστρα, Δίδυμες © Κώστας Λαγανάς
Τρύπη, Καταρράκτες Κνακίωνα © Δήμος Σπάρτης
Πικουλιάνικα, Θέα προς Μυστρά © Δήμος Σπάρτης
Μυστράς, Κάστρο © Δήμος Σπάρτης
Λογγάστρα – Τρύπη – Πικουλιάνικα – Μυστράς

Πινακίδα Πληροφοριών Λογγάστρα

Είσοδος – Έξοδος οικισμού

Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών

Εκκλησία / Μονή

Υψηλότερο σημείο διαδρομής 707μ

Σημείο θέας

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Εκκλησία / Μονή

Πέτρινο τοξωτό γεφύρι Κνακίωνα ποταμού

Γέφυρα

Ονομάζεται και γεφύρι του Άη Σώστη, καθώς έιναι χτισμένο δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι. Εκτιμάται ότι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.

Πινακίδα Πληροφοριών Τρύπη

Είσοδος – Έξοδος οικισμού

Σπηλαιοβάραθρο Καιάδα

Ιστορικό σημείο

Βρίσκεται σε ένα φαράγγι κοντά στον οικισμό Τρύπη. Η είσοδός του έχει επιχωματωθεί και σήμερα έχει διάμετρο μισό μέτρο. Το εξερευνημένο τμήμα του έχει μήκος 50 μέτρα και κλίση 35° – 50°. Το σπήλαιο ήταν γνωστό για πολλά χρόνια ότι είχε μέσα οστά, όμως η πρώτη συστηματική έρευνα έλαβε χώρα το 1983. Τα οστά σχηματίζουν ένα παχύ στρώμα στο βάθος του σπηλαίου και προέρχονται από ενήλικες άντρες μαζί με λίγες γυναίκες. Υποστηρίζεται πως δεν κατέληξαν εκεί σκόρπια, αλλά ρίχθηκαν ως ακέραια σώματα.

Καταρράκτες Κνακίωνα

Ποτάμι / Λίμνη

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη

Εκκλησία / Μονή

Ιερός Ναός Τίμιου Σταυρού

Εκκλησία / Μονή

Ιερός Ναός Σταυρού

Εκκλησία / Μονή

Πινακίδα Πληροφοριών Πικουλιάνικα

Είσοδος – Έξοδος οικισμού

Πηγή Μιχαλόπουλου

Πηγή / Κρήνη / Πηγάδι

Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά (Δυτική Πύλη)

Χώρος Στάθμευσης

Ρέμα Μυστριώτης

Ποτάμι / Λίμνη

Μυστράς

Ιστορικό σημείο

Περιγραφή
Λογγάστρα, 37°11’42’’N, 22°34’61’’E

Ξεκινάμε από τη Λογγάστρα μπροστά από την εκκλησία Αγίου Δημητρίου με κατεύθυνση δυτική-βορειοδυτική, περνάμε από την εκκλησία των Ταξιαρχών μέσα στο χωριό και μετά τα τελευταία σπίτια βγαίνουμε σε αγροτικό δρόμο. Κάνουμε δεξιά και στη στροφή πάλι δεξιά σε μονοπάτι. Μετά από 400 μ περίπου βγαίνουμε σε αγροτικό δρόμο και κάνουμε αριστερά όπου μετά από λίγο ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι. Από το σημείο αυτό αν συνεχίσουμε αριστερά στο δρόμο σε απόσταση 300 μ περίπου φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (μνήμη 9 Μαΐου), σημείο εξαιρετικής θέας τόσο προς την κοιλάδα και τη Σπάρτη όσο και προς τον Ταΰγετο και τη Λαγκάδα. Στο μονοπάτι συνεχίζουμε πάνω στη ράχη κατηφορικά μέσα σε δάσος από δρυς, ασπάλαθους κλπ για 600 μ περίπου και βγαίνουμε σε διασταύρωση όπου συνεχίζουμε στο δρόμο ευθεία ακριβώς απέναντι όπου μετά από 300 μ περίπου στη νέα διασταύρωση κάνουμε δεξιά πάλι σε αγροτικό δρόμο όπου αφού στα 250 μ περίπου αγνοήσουμε το δρόμο που κάνει αριστερά σε 350 μ στη νέα διασταύρωση μπαίνουμε αριστερά. Μετά από 750 μ περίπου αγνοούμε το δρόμο που πάει αριστερά και μετά από 550-600 μ συναντάμε ασφάλτινο δρόμο και κάνουμε αριστερά όπου σε λίγο μπαίνουμε δεξιά σε μονοπάτι μέσα από λιόφυτα που σύντομα μας φέρνει στον Κνακίωνα ποταμό τον οποίο περνάμε από το πολύ καλά διατηρημένο τοξωτό πέτρινο γεφύρι. Αριστερά από το γεφύρι ακολουθούμε το μονοπάτι, τμήματα του οποίου είναι καλντερίμι και βγαίνουμε σε δρόμο στα πρώτα σπίτια της Τρύπης. Μετά τη στροφή μπαίνουμε σε μονοπάτι μέσα στο χωριό που σύντομα μας φέρνει στο δρόμο Σπάρτης Καλαμάτας στο κέντρο του χωριού.

Τρύπη, 37°09’35’’N, 22°35’01’’E

Ακολουθούμε το δρόμο δεξιά μέχρι τις πηγές και το πάρκιν. Στρίβουμε αριστερά στην πάνω χώρα από το πάρκιν και δεξιά μας συναντάμε την εκκλησία του Σταυρού. Ακολουθούμε πορεία νότια στα επάνω σπίτια του χωριού, με πολύ ωραία θέα προς τον κάμπο της Σπάρτης, όπου μετά από 10 λεπτά περίπου βγαίνουμε σε ασφάλτινο δρόμο τον οποίο ακολουθούμε αριστερά και σε λίγα μέτρα δεξιά μπαίνουμε σε μονοπάτι το οποίο μετά από 15-20 λεπτά βγαίνει σε άσφαλτο στη θέση Σταυρός. Κάνουμε αριστερά για λίγα μέτρα και συναντάμε το δρόμο Μυστράς-Πικουλιάνικα τον οποίο ακολουθούμε δεξιά και σε 15 λεπτά είμαστε στα Πικουλιάνικα.

Πικουλιάνικα, 37°08’02’’N, 22°35’66’’E

Ξεκινάμε από την πλατεία των Πικουλιάνικων, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι, Πικουλιάνικα, πηγή Κανελλάκια, κορυφή Κουφοβούνι. Μετά από περπάτημα δέκα λεπτών περίπου συναντάμε ασφάλτινο δρόμο που πηγαίνει στα πάνω σπίτια του χωριού. Ακολουθούμε δεξιά κατεύθυνση και μετά από πέντε λεπτά ανηφόρα συναντάμε μία διασταύρωση. Παίρνουμε τον αριστερό χωμάτινο δρόμο, στην αρχή ο δρόμος έχει τσιμέντο περίπου 200 μ, περνάμε από το μεγαλύτερο ρέμα του χωριού που λέγεται Αμπόγδαμος, δεν στρίβουμε αριστερά ή δεξιά στους αγροτικούς δρόμους που συναντάμε και μετά από είκοσι λεπτά φτάνουμε στον κεντρικό δρόμο Βλαχοχώρι – Πικουλιάνικα. Στρίβουμε αριστερά και σε δεκαπέντε λεπτά είμαστε στο πάρκιν της επάνω πύλης του Κάστρου. Περνάμε την τοξωτή καμάρα στη νότια πλευρά του πάρκιν, ακολουθούμε τον κατηφορικό αγροτικό δρόμο και σε δέκα λεπτά μπαίνουμε αριστερά στο μονοπάτι και αφού περάσουμε τον Μυστριώτη ποταμό συναντάμε το μονοπάτι Μυστράς – Ταυγέτη. Χρόνος κατάβασης μονοπατιού δέκα πέντε λεπτά. Στο δεξί μας χέρι υπάρχει η εκκλησία Αγιαννάκης. Κατευθυνόμαστε αριστερά και σε δεκαπέντε λεπτά είμαστε στο Νέο Μυστρά.

Μυστράς, 37°06’97’’N, 22°37’22’’E
Σπανακάκι © Κώστας Λαγανάς
Χρήσιμες πληροφορίες
Πρόσβαση στην περιοχή

Αυτοκίνητο
Από Αθήνα: 218 χλμ, 2,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 98 χλμ, 1 ώρα
Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους A6 (Αττική Οδός), A8 (Ελευσίνα-Κόρινθος) και A7 (Κόρινθος-Τρίπολη), και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).

Λεωφορείο
Από Αθήνα: 226 χλμ, 3,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 102 χλμ, 1 ώρα
Το ΚΤΕΛ Λακωνίας εκτελεί αρκετά καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα. Μέσω των δρομολογίων αυτών εξυπηρετούνται και οι γραμμές Σπάρτη-Τρίπολη και Σπάρτη-Κόρινθoς.

Από αεροδρόμιο
Από Ελευθέριος Βενιζέλος – Αεροδρόμιο Αθηνών: 248 χλμ, 2,5 ώρες
Από αεροδρόμιο Καλαμάτας: 96 χλμ, 1ώρα
Η οδική μετάβαση από την  Καλαμάτα στη Σπάρτη  απαιτεί περίπου μία ώρα. Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους Α7 (Καλαμάτα- Τρίπολη)  και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).

Για την οδική πρόσβαση στα μονοπάτια της παρούσας μελέτης δύναται να χρησιμοποιηθεί το ακόλουθο οδικό δίκτυο:
H επαρχιακή οδός Σπάρτη – Λογγάστρα
Η εθνική οδός Σπάρτης – Καλαμάτας
Η εθνική οδός Σπάρτης – Μυστρά
Η εθνική οδός Σπάρτης – Γυθείου
Η επαρχιακή οδός Σπάρτης-Μυστρά
Η οδός Αμύκλες-Καλύβια Σοχάς
Η οδός Καλύβια Σοχάς – Σοχά
Η οδός Μυστρά –Πικουλιάνικα
Η οδός Μυστράς-Ταϋγέτη
Η οδός Ταϋγέτη – Περγανταίικα
Η οδός Μυστράς-Βλαχοχώρι
Η οδός Αγίου Ιωάννη-Αναβρυτή

Εκτός από τους παραπάνω ασφαλτοστρωμένους δρόμους, υπάρχει πλήθος υπαρχόντων δασικών και αγροτικών δρόμων κυρίως χωμάτινοι οι οποίοι επιτρέπουν την πρόσβαση στα υπάρχοντα μονοπάτια.

Διαμονή

Η περιοχή προσφέρει μεγάλη ποικιλία χώρων διαμονής για όλα τα γούστα. Μπορείτε να βρείτε πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία, resorts πολυτελείας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο Μυστρά, Παρόρι, στα Πικουλιάνικα, στην Τρύπη, στην Αναβρύτη και στην Ταϋγέτη.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/diamoni/

Γαστρονομία

Από τα κύρια τοπικά προϊόντα της σπαρτιατικής γης ξεχωρίζουν: οι ελιές ποικιλίας “Καλαμών” & το παρθένο ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, το μέλι, το κρασί με χαρακτηριστικές τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μαυρούδι, Ροδίτης, Αθήρι και Αγιωργίτικο, το σύγκλινο, το λουκάνικο, τα ζυμαρικά, η πέστροφα και ο σολομός.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα που μπορείτε να αναζητήσετε στο ταξίδι σας είναι: Μπουζοπούλα, Κόκορας μπαρδουνιώτικος, Πιταρούδες, Καγιανάς, Κολοκυθοκορφάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/topika-proioda/

Συνιστώμενος εξοπλισμός

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι, νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον,  τρόφιμα, πυξίδα, σφυρίχτρα, φακός, σουγιά ή πολυεργαλείο, ρολόι και μπατόν. Το χειμώνα αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο και ισοθερμικά ρούχα.

Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανεί χρήσιμο σε δύσκολες καταστάσεις.

Εποχιακή πεζοπορία

Μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο, εκτός από τους χειμερινούς μήνες όπου η χιονοκάλυψη ενδέχεται να κλείσει κάποια μονοπάτια. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση. Λόγω του υψομέτρου, ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος. Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) ενδέχεται να επικρατεί αρκετή ζέστη για περπάτημα.

Πεζοπορική συμπεριφορά

Πριν από κάθε πεζοπορία ενημερωνόμαστε για μετεωρολογικές συνθήκες.
Δεν απομακρυνόμαστε από τα όρια του μονοπατιού.
Χρησιμοποιούμε καμινέτο και αποφεύγουμε τις φωτιές.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια. Στο μονοπάτι μαζεύουμε σκουπίδια που μπορεί να ξέφυφαν από άλλους.
Δεν καταστρέφουμε την βλάστηση, σεβόμαστε τα ιστορικά μνημεία και τους ντόπιους πληθυσμούς.
Σεβόμαστε την άγρια πανίδα και δεν τα ταίζουμε.

Πηγή: trailpath.gr

Άγρια ζώα

Κατά το παρελθόν υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί όπως αρκούδες, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι ακόμα και ο λύγκας. Σήμερα στη πανίδα του βουνού έχουν παρατηρηθεί 19 θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος. Έχουν επίσης αναφερθεί ο αγριόγατος και το τσακάλι αν και η κατάσταση για τους πληθυσμούς αυτών των ειδών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Το μόνο μεγάλο θηλαστικό που παρατηρείται συχνά είναι το αγριογούρονο.

Σε περίπτωση εμφάνισης φιδιών, ως μέτρο πρόληψης, ο πεζοπόρος μπορεί να προσέχει που πατάει και που βάζει τα χέρια του. Αν συναντήσετε φίδι, μείνετε ήρεμοι και κρατήστε μια απόσταση τουλάχιστον δύο – τριών μέτρων χωρίς να το ενοχλήσετε. Σε περίπτωση που δαγκωθείτε από φίδι μείνετε ψύχραιμοι, καλέστε το 166 ή το 112 και μην προβείτε σε καμία απολύτως ενέργεια, παρά κατευθυνθείτε στο κέντρο υγείας με τη βοήθεια συνοδού. Συνιστούμε να μην περπατάτε ποτέ μόνοι!

Skip to content