Μαγκανιάρη, χώρος στάθμευσης © wikiloc (user iokouk
Καταφύγιο Ταΰγετου © topoguide.gr
Ταΰγετος © Δήμος Σπάρτης
Πηγή Μαγκανιάρη - Καταφύγιο Ταΰγετου - Κορυφή Προφήτης Ηλίας
Περιγραφή
Πηγή Μαγκανιάρη

(Πεζοπορική διαδρομή) Η κλασική πεζοπορική ανάβαση στο καταφύγιο ξεκινάει από την Πηγή Μαγκανιάρη (980 μ) όπου τελειώνει ο ασφαλτόδρομος από την Παλαιοπαναγιά. Στη θέση Μαγκανιάρη υπάρχει νερό πηγής όλο το χρόνο και μεγάλος χώρος στάθμευσης διαμορφωμένος από το Δασαρχείο Σπάρτης. Το μονοπάτι είναι άριστα σηματοδοτημένο και βατό και ιδανικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διότι κινείται στη σκιά των κωνοφόρων. Αφού συναντήσουμε δύο φορές το δασικό δρόμο Μαγκανιάρη – Πενταυλών μπαίνουμε δεξιά στο μονοπάτι και διατρέχοντας μικρή κλίση στο δάσος φθάνουμε στη πηγή του Τρίποδα, με τα τεράστια μαυρόπευκα. Από εδώ, κάνοντας αριστερά, η κλίση μεγαλώνει και ψηλότερα (1.470 μ) συναντάει το μονοπάτι Ε4 Καταφύγιο – Λακκώματα. Μετά από λίγο φτάνουμε στην πηγή Βαρβάρα, τελευταία πηγή πριν το καταφύγιο και την κορυφή, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως στερεύει. Αφήνοντας την Βαρβάρα βγαίνουμε σε δασικό δρόμο όπου κάνοντας δεξιά μετά από λίγο φτάνουμε στο καταφύγιο σε υψόμετρο 1.550 μ.

Καταφύγιο Ταΰγετου

(Ορειβατική διαδρομή) Από το καταφύγιο αφού διασχίσουμε το τελευταίο δασωμένο τμήμα της διαδρομής ανηφορίζουμε απότομη πλαγιά, ονομαζόμενη Ανάθεμα. Μετά από λίγο φτάνουμε σε πλάτωμα τα Λακκώματα. Περνάμε τη ρεματιά και φτάνουμε στο πλάι μιας Λάκκας, όπου το μονοπάτι κάνει έναν ελιγμό, και αφήνοντας αριστερά τη λάκκα “Γούβες” κατευθύνεται προς την πρώτη ζώνη βράχων . Συνεχίζοντας με ελιγμούς ανάμεσα στα βράχια, φτάνουμε στη θέση “Πλάκες” μεγάλο ανηφορικό ζωνάρι,που το ακολουθούμε μέχρι το άνοιγμα της κορυφογραμμής, τις “Πόρτες”. Από εδώ συνεχίζουμε από τη δυτική πλευρά της ράχης αριστερά μας και αφού περάσουμε το βάραθρο “Χιονότρυπα” ακολουθώντας πιο ανηφορική πορεία βγαίνουμε στο πλάτωμα της κορυφής. Όπου υπάρχει ο ασκέπαστος ναός του Προφήτη Ηλία και συγκρότημα πετρόκτιστων καλυβιών γύρω από αυτόν (2.407 μ).

Κορυφή Προφήτης Ηλίας
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ
662 m + 953 m
3,8 km + 3,6 km
84 m + 95 m
1 hr 30 mins + 2hrs 45 mins
1553 m + 2407 m
746 m + 1048 m
975 m + 1547 m
ΕΙΔΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ
Σπανακάκι © Κώστας Λαγανάς
Χρήσιμες πληροφορίες
Πρόσβαση στην περιοχή

Αυτοκίνητο
Από Αθήνα: 218 χλμ, 2,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 98 χλμ, 1 ώρα
Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους A6 (Αττική Οδός), A8 (Ελευσίνα-Κόρινθος) και A7 (Κόρινθος-Τρίπολη), και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).

Λεωφορείο
Από Αθήνα: 226 χλμ, 3,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 102 χλμ, 1 ώρα
Το ΚΤΕΛ Λακωνίας εκτελεί αρκετά καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα. Μέσω των δρομολογίων αυτών εξυπηρετούνται και οι γραμμές Σπάρτη-Τρίπολη και Σπάρτη-Κόρινθoς.

Από αεροδρόμιο
Από Ελευθέριος Βενιζέλος – Αεροδρόμιο Αθηνών: 248 χλμ, 2,5 ώρες
Από αεροδρόμιο Καλαμάτας: 96 χλμ, 1ώρα
Η οδική μετάβαση από την  Καλαμάτα στη Σπάρτη  απαιτεί περίπου μία ώρα. Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους Α7 (Καλαμάτα- Τρίπολη)  και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).

Για την οδική πρόσβαση στα μονοπάτια της παρούσας μελέτης δύναται να χρησιμοποιηθεί το ακόλουθο οδικό δίκτυο:
H επαρχιακή οδός Σπάρτη – Λογγάστρα
Η εθνική οδός Σπάρτης – Καλαμάτας
Η εθνική οδός Σπάρτης – Μυστρά
Η εθνική οδός Σπάρτης – Γυθείου
Η επαρχιακή οδός Σπάρτης-Μυστρά
Η οδός Αμύκλες-Καλύβια Σοχάς
Η οδός Καλύβια Σοχάς – Σοχά
Η οδός Μυστρά –Πικουλιάνικα
Η οδός Μυστράς-Ταϋγέτη
Η οδός Ταϋγέτη – Περγανταίικα
Η οδός Μυστράς-Βλαχοχώρι
Η οδός Αγίου Ιωάννη-Αναβρυτή

Εκτός από τους παραπάνω ασφαλτοστρωμένους δρόμους, υπάρχει πλήθος υπαρχόντων δασικών και αγροτικών δρόμων κυρίως χωμάτινοι οι οποίοι επιτρέπουν την πρόσβαση στα υπάρχοντα μονοπάτια.

Διαμονή

Η περιοχή προσφέρει μεγάλη ποικιλία χώρων διαμονής για όλα τα γούστα. Μπορείτε να βρείτε πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία, resorts πολυτελείας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο Μυστρά, Παρόρι, στα Πικουλιάνικα, στην Τρύπη, στην Αναβρύτη και στην Ταϋγέτη.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/diamoni/

Γαστρονομία

Από τα κύρια τοπικά προϊόντα της σπαρτιατικής γης ξεχωρίζουν: οι ελιές ποικιλίας “Καλαμών” & το παρθένο ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, το μέλι, το κρασί με χαρακτηριστικές τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μαυρούδι, Ροδίτης, Αθήρι και Αγιωργίτικο, το σύγκλινο, το λουκάνικο, τα ζυμαρικά, η πέστροφα και ο σολομός.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα που μπορείτε να αναζητήσετε στο ταξίδι σας είναι: Μπουζοπούλα, Κόκορας μπαρδουνιώτικος, Πιταρούδες, Καγιανάς, Κολοκυθοκορφάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/topika-proioda/

Συνιστώμενος εξοπλισμός

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι, νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον,  τρόφιμα, πυξίδα, σφυρίχτρα, φακός, σουγιά ή πολυεργαλείο, ρολόι και μπατόν. Το χειμώνα αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο και ισοθερμικά ρούχα.

Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανεί χρήσιμο σε δύσκολες καταστάσεις.

Εποχιακή πεζοπορία

Μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο, εκτός από τους χειμερινούς μήνες όπου η χιονοκάλυψη ενδέχεται να κλείσει κάποια μονοπάτια. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση. Λόγω του υψομέτρου, ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος. Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) ενδέχεται να επικρατεί αρκετή ζέστη για περπάτημα.

Πεζοπορική συμπεριφορά

Πριν από κάθε πεζοπορία ενημερωνόμαστε για μετεωρολογικές συνθήκες.
Δεν απομακρυνόμαστε από τα όρια του μονοπατιού.
Χρησιμοποιούμε καμινέτο και αποφεύγουμε τις φωτιές.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια. Στο μονοπάτι μαζεύουμε σκουπίδια που μπορεί να ξέφυφαν από άλλους.
Δεν καταστρέφουμε την βλάστηση, σεβόμαστε τα ιστορικά μνημεία και τους ντόπιους πληθυσμούς.
Σεβόμαστε την άγρια πανίδα και δεν τα ταίζουμε.

Πηγή: trailpath.gr

Άγρια ζώα

Κατά το παρελθόν υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί όπως αρκούδες, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι ακόμα και ο λύγκας. Σήμερα στη πανίδα του βουνού έχουν παρατηρηθεί 19 θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος. Έχουν επίσης αναφερθεί ο αγριόγατος και το τσακάλι αν και η κατάσταση για τους πληθυσμούς αυτών των ειδών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Το μόνο μεγάλο θηλαστικό που παρατηρείται συχνά είναι το αγριογούρονο.

Σε περίπτωση εμφάνισης φιδιών, ως μέτρο πρόληψης, ο πεζοπόρος μπορεί να προσέχει που πατάει και που βάζει τα χέρια του. Αν συναντήσετε φίδι, μείνετε ήρεμοι και κρατήστε μια απόσταση τουλάχιστον δύο – τριών μέτρων χωρίς να το ενοχλήσετε. Σε περίπτωση που δαγκωθείτε από φίδι μείνετε ψύχραιμοι, καλέστε το 166 ή το 112 και μην προβείτε σε καμία απολύτως ενέργεια, παρά κατευθυνθείτε στο κέντρο υγείας με τη βοήθεια συνοδού. Συνιστούμε να μην περπατάτε ποτέ μόνοι!

Skip to content