• Gr
Προτάσεις επίσκεψης
Προτάσεις επίσκεψης
Καστροπολιτεία Μυστρά
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά
Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκης Αϊβαλής»
Σπηλαιοβάραθρο Καιάδα
Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4
Αναρριχητικό πεδίο Λαγκάδας
Πηγές και καταρράκτες Κνακίωνα
Κορυφή Σπανακάκι

Καστροπολιτεία Μυστρά

Ιστορικό σημείο

Η διάταξη της καστροπολιτείας είναι σε σε τρεις διακεκριμένες ζώνες, με σημαντική διαφορά υψομέτρου: Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα. Επιπλέον υπάρχει και η ακρόπολη στην κορυφή.

Στην Άνω Χώρα ξεχωρίζουν τα Παλάτια των Δεσποτών. Έχουν χτιστεί σε διαφορετικές περιόδους (13ος-15ος αιών) και σχηματίζουν ένα μεγάλο συγκρότημα όπου δεσπόζει η αίθουσα του θρόνου.

Στην Κάτω Χώρα ξεχωρίζει η Μητρόπολη, δηλαδή ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου στέφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄Παλαιολόγος.

Μυστράς-Κάστρο © Δήμος Σπάρτης

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά

Μουσείο

Στη δυτική πτέρυγα της αυλής της Μητρόπολης στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά. Η συλλογή περιλαμβάνει γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά έως τα Μεταβυζαντινά χρόνια.

Σημαντικά εκθέματα αποτελούν μία μαρμάρινη πλάκα του 14ου αιώνα που παριστάνει την Ανάληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δύο ταφικές πλάκες με μονογράμματα της οικογένειας των Καντακουζηνών, ενώ το πλέον σημαντικό έκθεμα είναι τμήματα μεταξωτού γυναικείου φορέματος και γυναικεία πλεξούδα μαλλιών από τάφο ευγενούς που βρέθηκε στην Αγία Σοφία του Μυστρά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συλλογή της μικροτεχνίας με Βυζαντινά και Ενετικά έργα (νομίσματα, δαχτυλίδια κ.α), καθώς και η συλλογή της κεραμικής της Βυζαντινής περιόδου.

Μυστράς-Αρχαιολογικό Μουσείο © Δήμος Σπάρτης

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκης Αϊβαλής»

Μουσείο

Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκης Αϊβαλής» εγκαινιάσθηκε το 2013 και δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής φωτογραφικών μηχανών του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή. Η έκθεση του μουσείου παρουσιάζει την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών του 20 αιώνα που απευθύνονταν κυρίως στον ερασιτέχνη χρήστη. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 1.000 φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες το 2001, χάρισαν στον ιδιοκτήτη τους μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκης Αϊβαλής © Δήμος Σπάρτης

Σπηλαιοβάραθρο Καιάδα

Ιστορικό σημείο

Με το όνομα Καιάδας αναφερόταν στην αρχαιότητα μεγάλο βάραθρο κοντά στην αρχαία Σπάρτη, στους πρόποδες του όρους Ταΰγετος. Σήμερα το σπηλαιοβάραθρο βρίσκεται κοντά στη Τρύπη, δίπλα στο δημόσιο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας. Μερικοί τον ταυτίζουν με τους «Αποθέτες», εκεί όπου οι αρχαίοι Σπαρτιάτες λέγεται ότι έριχναν τα ανάπηρα ή καχεκτικά βρέφη προκειμένου έτσι να διασφαλίσουν την ευγονική της φυλής τους.

Ο Καιάδας, από τις ελάχιστες ιστορικές αναφορές, προσδιορίζεται ως τόπος όπου ρίπτονταν οι κακούργοι και οι αιχμάλωτοι πολέμου. Ο Στράβων το αποκαλεί «δεσμωτήριον το παρά Λακεδαιμονίους σπήλαιο τι». Στο χωριό Παρόρι υπάρχει πράγματι άνοιγμα ενός σκοτεινού σπηλαίου, πλην όμως ο Παυσανίας, στη περιγραφή του για την απόδραση του Αριστομένη από τον Καιάδα, αναφέρεται σε απότομο και βαθύ φαράγγι, ανάλογο με το «βάραθρο» των Αθηναίων, από το άνοιγμα του οποίου μπορούσε να περάσει μόνο μια αλεπού.

Κατά ιστορικές αναφορές, στον Καιάδα ρίχτηκαν από τους Σπαρτιάτες ο ήρωας του Β΄ Μεσσηνιακού πολέμου Αριστομένης ο Ανδανιεύς μαζί με 50 αιχμαλώτους Μεσσηνίους. Κατά τη πτώση του όμως εκείνη ο Αριστομένης πρόλαβε να πιαστεί αρχικά από τα φτερά ενός αετού και στη συνέχεια από την ουρά μιας αλεπούς που τον οδήγησε στην έξοδο. Επίσης στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες κατακρήμνισαν και το νεκρό σώμα του βασιλιά τους Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία.

Ο Καιάδας απέχει από τη σημερινή Σπάρτη περίπου 10 χιλιόμετρα, και βρίσκεται σε ένα φαράγγι κοντά στον οικισμό Τρύπη. Η είσοδός του έχει επιχωματωθεί και σήμερα έχει διάμετρο μισό μέτρο. Το εξερευνημένο τμήμα του έχει μήκος 50 μέτρα και κλίση 35° – 50°. Το σπήλαιο ήταν γνωστό για πολλά χρόνια ότι είχε μέσα οστά, όμως η πρώτη συστηματική έρευνα έλαβε χώρα το 1983. Τα οστά σχηματίζουν ένα παχύ στρώμα στο βάθος του σπηλαίου. Τα οστά προέρχονται από ενήλικες άντρες μαζί με λίγες γυναίκες. Υποστηρίζεται ότι τα οστά δεν κατέληξαν εκεί σκόρπια, αλλά ρίχθηκαν ως ακέραια σώματα.

Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4

Δραστηριότητα

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε4 είναι διεθνές μονοπάτι που διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) στις παρακάτω χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο.

Στο ελληνικό τμήμα η διαδρομή του Ε4, περνά από τον δρόμο Προμαχώνα-Σέρρες μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα ποταμού, όπου διασταυρώνεται με το Ε6 και φθάνει στην Ελλάδα στο φυλάκιο της Νίκης, βόρεια της Φλώρινας. Συνεχίζοντας νότια διασχίζει τα όρη Βέρνων, Βέρμιο, Πιέρια και Όλυμπο, για να καταλήξει μέσω του ορεινού όγκου της κεντρικής Ελλάδας στους Δελφούς. Περνάει, έπειτα από τον κόλπο της Κορίνθου στα Καλάβρυτα και από εκεί στο Πλανητέρο. Εισέρχεται μετά στην Αρκαδία από Λυκούρια και ακολουθεί τις πηγές του Λάδωνα, περνάει από το Παγκράτιο και φτάνει στο Δάρα. Περιλαμβάνει βέβαια την Τρίπολη για διανυκτέρευση. Κατόπιν περνάει από Βυτίνα, διέρχεται από Λεβίδι και σκαρφαλώνει στο Καταφύγιο του Μαινάλου. Μετά περνώντας από το δρόμο Τρίπολης-Καλαβρύτων φτάνει στην Κάψα και το Περιθώρι, επανέρχεται στην Τρίπολη κι από εκεί στο Στάδιο, την Ψηλή Βρύση, περνάει μέσα από τα Άνω Δολιανά και φτάνει στον Άγιο Πέτρο. Από εδώ περνάει στις Καρυές και τα Βρέσθενα για να βγει από τα όρια της Αρκαδίας καταλήγοντας στη Σπάρτη και στο Γύθειο. Κατόπιν διασχίζει την Κρήτη από το νομό Χανίων ως το νομό Λασιθίου. Στη συνέχεια από τη Λάρνακα της Κύπρου καταλήγει στην Πάφο.

Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 © wikipedia

Αναρριχητικό πεδίο Λαγκάδας

Δραστηριότητα

Λίγα χιλιόμετρα μετά τον οικισμό της Τρύπης, στο 15ο χλμ. του δρόμου Σπάρτης – Καλαμάτας υπάρχει το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας. Πρόκειται για ένα από τα λίγα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας όπου λόγω του υψομέτρου και της θέσης του πεδίου (φαράγγι), είναι δυνατό το σκαρφάλωμα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες της καλοκαιρινής περιόδου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο που παρουσιάζει ο βράχος αλλά και με την ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής, κατατάσσουν τη Λαγκάδα σε ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά αναρριχητικά αθλητικά πεδία στην Ελλάδα. Διαθέτει 97 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα που αναπτύσσονται σε πέντε πεδία: Αλώνι, Πετσάνες, Τουρλίτσα, Σπληθάρι και Στάνη. Όλοι οι αναρριχητές μπορούν να προπονηθούν, αφού διαθέτει από εκπαιδευτικές διαδρομές αρχαρίων μέχρι και διαδρομές για τους πλέον έμπειρους.

Αναρριχητικό πεδίο Λαγκάδας © Δήμος Σπάρτης

Πηγές και καταρράκτες Κνακίωνα

Φυσικό περιβάλλον

Εξερευνήσετε την μαγευτική φύση στις πηγές του ποταμού Κνακίωνα για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά που πηγάζουν μέσα από τον Ταΰγετο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μέρος προσελκύει πολλούς τολμηρούς επισκέπτες που βουτούν στις «λούμπες» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι, τις φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στα παγωμένα νερά του ποταμού. Αν δεν αντέχετε το κρύο νερό μπορείτε απλά να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις υπέροχες εικόνες της φύσης. Το χειμώνα εδώ θα συναντήσετε και έναν εντυπωσιακό καταρράκτη που συνήθως ρέει ως τις αρχές του καλοκαιριού.

Τρύπη-Καταρράκτες Κνακίωνα © Δήμος Σπάρτης

Κορυφή Σπανακάκι

Δραστηριότητα

Κάποια λόγια για τη διαδρομή, τη θέα και το συνδεόμενα μονοπάτια.

 

Κορυφή Νεραϊδοβούνα

Δραστηριότητα

Κάποια λόγια για τη διαδρομή, τη θέα και το συνδεόμενα μονοπάτια.

 

Παναγιά Λαγκαδιώτισσα

Εκκλησία / Μονή

Στο Παρόρι, δίπλα από την όμορφη πλατεία, εκεί που τρέχουν τα πολλά και κρύα νερά των πηγών του Κεράμου, ξεκινά ένα φιδίσιο μονοπάτι που μετά από 15 μόλις λεπτά θα σας οδηγήσει στο μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς Λαγκαδιώτισσας, χτισμένο τον 12ο αιώνα κυριολεκτικά μέσα στον βράχο. Ο θρύλος λέει, ότι εδώ λειτουργήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όταν ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη.

Παναγιά Λαγκαδιώτισσα © Δήμος Σπάρτης

Σχετικά μονοπάτια

Πηγές Κεράμου

Πηγή / Κρήνη / Πηγάδι

Οι πηγές Κεράμου βρίσκονται στην πλατεία του Παρορείου.

Παρόρι-Πηγές Κεράμου © Δήμος Σπάρτης

Σχετικά μονοπάτια
Χρήσιμες πληροφορίες
Πρόσβαση στην περιοχή

Αυτοκίνητο
Από Αθήνα
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 218 χλμ ΧΡΟΝΟΣ: 2:30 ώρες
Από Καλαμάτα ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 98 χλμ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ώρα

Λεωφορείο
Από Αθήνα ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 226 χλμ ΧΡΟΝΟΣ: 3:30 ώρες
Από Καλαμάτα ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 102 χλμ ΧΡΟΝΟΣ: 1:10 ώρες

Από αεροδρόμιο
Από Ελευθέριος Βενιζέλος – Αεροδρόμιο Αθηνών ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 248 χλμ ΧΡΟΝΟΣ: 2:42 ώρες
Από αεροδρόμιο Καλαμάτας ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 96 χλμ ΧΡΟΝΟΣ: 1:05 ώρες

Διαμονή

Η περιοχή προσφέρει μεγάλη ποικιλία χώρων διαμονής για όλα τα γούστα. Μπορείτε να βρείτε πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία, resorts πολυτελείας και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/diamoni/

Γαστρονομία

Από τα κύρια τοπικά προιόντα της σπαρτιατικής γης ξεχωρίζουν: οι ελιές ποικιλίας “Καλαμών” & το παρθένο ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, το μέλι, το κρασί με χαρακτηριστικές τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μαυρούδι, Ροδίτης, Αθήρι και Αγιωργίτικο, το σύγκλινο, το λουκάνικο, τα ζυμαρικά, η πέστροφα και ο σολομός.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα που μπορείτε να αναζητήσετε στο ταξίδι σας είναι: Μπουζοπούλα, Κόκορας μπαρδουνιώτικος, Πιταρούδες, Καγιανάς, Κολοκυθοκορφάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/topika-proioda/

Συνιστώμενος εξοπλισμός

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι, νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον,  τρόφιμα, πυξίδα, σφυρίχτρα, φακός, σουγιά ή πολυεργαλείο, ρολόι και μπατόν. Το χειμώνα αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο και ισοθερμικά ρούχα.

Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανεί χρήσιμο σε δύσκολες καταστάσεις.

Εποχιακή πεζοπορία

Μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο, εκτός από τους χειμερινούς μήνες όπου η χιονοκάλυψη ενδέχεται να κλείσει κάποια μονοπάτια. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση. Λόγω του υψομέτρου, ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος. Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) ενδέχεται να επικρατεί αρκετή ζέστη για περπάτημα.

Πεζοπορική συμπεριφορά

Πριν από κάθε πεζοπορία ενημερωνόμαστε για μετεωρολογικές συνθήκες.
Δεν απομακρυνόμαστε από τα όρια του μονοπατιού.
Χρησιμοποιούμε καμινέτο και αποφεύγουμε τις φωτιές.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια. Στο μονοπάτι μαζεύουμε σκουπίδια που μπορεί να ξέφυφαν από άλλους.
Δεν καταστρέφουμε την βλάστηση, σεβόμαστε τα ιστορικά μνημεία και τους ντόπιους πληθυσμούς.
Σεβόμαστε την άγρια πανίδα και δεν τα ταίζουμε.

(πηγή: trailpath.gr)

Άγρια ζώα

Κατά το παρελθόν υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί όπως αρκούδες, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι ακόμα και ο λύγκας. Σήμερα στη πανίδα του βουνού έχουν παρατηρηθεί 19 θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος. Έχουν επίσης αναφερθεί ο αγριόγατος και το τσακάλι αν και η κατάσταση για τους πληθυσμούς αυτών των ειδών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Το μόνο μεγάλο θηλαστικό που παρατηρείται συχνά είναι το αγριογούρονο.

Σε περίπτωση εμφάνισης φιδιών, ως μέτρο πρόληψης, ο πεζοπόρος μπορεί να προσέχει που πατάει και που βάζει τα χέρια του. Αν συναντήσετε φίδι, μείνετε ήρεμοι και κρατήστε μια απόσταση τουλάχιστον δύο – τριών μέτρων χωρίς να το ενοχλήσετε. Σε περίπτωση που δαγκωθείτε από φίδι μείνετε ψύχραιμοι, καλέστε το 166 ή το 112 και μην προβείτε σε καμία απολύτως ενέργεια, παρά κατευθυνθείτε στο κέντρο υγείας με τη βοήθεια συνοδού. Συνιστούμε να μην περπατάτε ποτέ μόνοι!