Αναρριχητικό Πάρκο Παρόρι
Αναρριχητικό Πάρκο Παρόρι
Γενικά για το Πάρκο
Πεδίο Κυνίσκα
Πεδίο Λαγκαδιώτισσα
Πεδίο Torelli
Πεδίο Λαγκάδας

Γενικά για το Πάρκο

 

Το χωριό Παρόρι (γνωστό κι ως Παρόρεια) απέχει μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της Σπάρτης. Βρίσκεται δίπλα στη Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μυστρά, εκεί που οι πρόποδες του Ταϋγέτου σμίγουν με την εύφορη κοιλάδα. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων και έχει, περίπου, 300 μόνιμους κατοίκους. Στην παραδοσιακή πλατεία του χωριού βρίσκονται οι πηγές του Κεράμου με τα κρύα τρεχούμενα νερά, ενώ κάτω από τη σκιά των ψηλών πλατάνων οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους ή τις τοπικές λιχουδιές.

Το φθινόπωρο 2023 / αρχές 2024 δημιουργήθηκαν στην περιοχή τρία νέα αναρριχητικά πεδία στα πλαίσια του προγράμματος «Αποκατάσταση δικτύου μονοπατιών στον κεντρικό–ανατολικό Ταΰγετο στα όρια του Δ. Σπάρτης» που έχει αναλάβει ο Προοδευτικός Σύλλογος Ταϋγέτης Μυστρά, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής και τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης. Τη δημιουργία των αναρριχητικών πεδίων ανέλαβε η ομάδα Climb Greece, με υπεύθυνο τον Οδηγό Βουνού Άρη Θεοδωρόπουλο. Στην ομάδα διάνοιξης συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Κοπαλίδης, Αντώνης Σκευοφύλακας, και Andy Long. Εκτός από τις διαδρομές του προγράμματος, ο Andy Long συνέχισε τη διάνοιξη στις αρχές του 2024 με αρκετές ακόμα διαδρομές.

Αναρριχητικά πεδία σε κοντινή απόσταση:
climbgreece.com/lagada/
vertical-life.info/en/outdoor/peloponnese/leonidio/geraki-wave-1
climbgreece.com/nedousa/

Πηγή: climbgreece

Πεδίο Κυνίσκα

 

Από την πλατεία του Παρορίου, συνεχίζουμε για 700 μέτρα ΝΑ και παρκάρουμε λίγο πριν το ξενοδοχείο Kyniska Palace, στο σημείο έναρξης του μονοπατιού «Παρόρι – Παναγιά Ζαγούνα – Μονή Φανερωμένης» (συντεταγμένες Google maps: 37.06043913866457, 22.388114504186596). Περπατάμε για 7-8 λεπτά στο κυρίως μονοπάτι, μέχρι τη διακλάδωση όπου στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας το δευτερεύον μονοπάτι προς το πεδίο. Συνολικό περπάτημα: 15-18 λεπτά.

Ένα σκιερό, βορεινό πεδίο που βρίσκεται πάνω από το ομώνυμο ξενοδοχείο, με απεριόριστη θέα προς την πεδιάδα της Σπάρτης. Το πεδίο αναμένεται να γίνει δημοφιλές, καθώς προσφέρει δροσερές συνθήκες και καλο-ασφαλισμένες διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας.
(Η Κυνίσκα ήταν αρχαία Σπαρτιάτισσα, κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Αρχιδάμου και νικήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του396 και του 392 π.Χ.).

Αναρρίχηση: Κάθετος ως ελαφρά αρνητικός τοίχος από καλής ποιότητας γκρίζο και κόκκινο ασβεστόλιθο. Μεγάλη ποικιλία στα πιασίματα και ιδιαίτερα τεχνική αναρρίχηση με απαιτήσεις για καλό footwork. Διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας, από 5c έως 8a.
Σκιά: Μετά τις 10:00.
Προσανατολισμός: ΒΑ
Εποχή: Κατάλληλο πεδίο για άνοιξη, φθινόπωρο και καλοκαίρι. Το χειμώνα τα βράχια μπορεί να κρατούν υγρασία.
Εξοπλισμός: Σχοινί 60m. Σετάκια 12 (για διαδρομές μέχρι 20m) ή 16 (για διαδρομές 20-30m).
Παιδιά: Σχετικά στενή και απότομη βάση των διαδρομών.

Πεδίο Λαγκαδιώτισσα

 

Παρκάρουμε στο πάρκινγκ της πλατείας του χωριού (συντεταγμένες Google maps: 37.062412888880715, 22.38247877497853) με τα πλατάνια και τις πηγές με κρύο νερό από όπου μπορείτε να γεμίσετε τα παγούρια σας. Από εκεί περπατάμε για 50 μέτρα στο δρόμο προς τα Ν, όπου αρχίζει το πανέμορφο μονοπάτι «Παρόρι – Παναγιά Λαγκαδιώτισσα – Μεταμόρφωση Σωτήρος», το οποίο ελίσσεται μέσα στη δροσερή και απόκρημνη χαράδρα του Παρορίου. Ακολουθούμε το μονοπάτι για 15 λεπτά ως τον σπηλαιώδη ναό της Παναγιάς της Λαγκαδιώτισσας. Απέναντι ακριβώς στη χαράδρα βλέπουμε το πεδίο, μια χαρακτηριστική σπηλιά με σταλακτίτες. Από το εκκλησάκι συνεχίζουμε δεξιά, κατεβαίνοντας προς το ρέμα. Εκεί υπάρχει ποταμάκι με τρεχούμενο νερό το χειμώνα και την άνοιξη. Διασχίζουμε το ποτάμι και περνάμε απέναντι. Ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια τύπου via ferrata. Συνολικό περπάτημα: 20 λεπτά.

Ένα μικρό αλλά πολύ ιδιαίτερο πεδίο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το σπηλαιώδες εκκλησάκι της Λαγκαδιώτισσας. Μια μικρή σπηλιά με τεράστιους σταλακτίτες προσφέρεται για πολύ εντυπωσιακή αναρρίχηση και ένα μοναδικό θέαμα για όσους βρίσκονται απέναντι στην αυλή της εκκλησίας.

Αναρρίχηση: Σταλακτίτες, αρνητική κλίση και μεγάλα πιασίματα. Μερικές καλο-ασφαλισμένες διαδρομές δυσκολίας 5c-6a είναι ιδανικές για νέους αναρριχητές για εισαγωγή στην αναρρίχηση σε σταλακτίτες και κολονέτα.
Σκιά: Μετά τις 10:00.
Προσανατολισμός: Α
Εποχή: Πολύ δροσερό πεδίο, κατάλληλο για αναρρίχηση την άνοιξη, το φθινόπωρο και το καλοκαίρι. Το χειμώνα οι σταλακτίτες μπορεί να είναι βρεγμένοι.
Εξοπλισμός: Σχοινί 60m. Σετάκια 16.
Παιδιά: Όχι.

Πεδίο Torelli

 

Από το Παρόρι, κατευθυνόμαστε στο διπλανό χωριό Μυστράς. Στην είσοδο του χωριού στρίβουμε αριστερά, ακολουθώντας για 2 χλμ. το δρόμο προς το χωριό Ταϋγέτη (ή Μπαρσινίκος). Παρκάρουμε στα αριστερά στο χώρο στάθμευσης για το εκκλησάκι του Αγιολιά (συντεταγμένες Google maps: 37.061316, 22.378810). Από εκεί ξαναβγαίνουμε στο δρόμο και περπατάμε προς τη στροφή 180 μοιρών όπου αρχίζει το μονοπάτι για το πεδίο. Περπατάμε ΝΑ ακριβώς πάνω στο χείλος της ορθοπλαγιάς μέχρι το σημείο ραπέλ. Από εδώ κάνουμε ένα μεγάλο ραπέλ (50μ) ή δυο μικρά (περίπου 25μ + 25μ). Συνολικό περπάτημα: 5 λεπτά ως το σημείο ραπέλ.

Ένα παγκόσμιας κλάσης «σκληροπυρηνικό» πεδίο αφιερωμένο στον αξέχαστο φίλο και σχοινοσύντροφο Γιάννη Torelli, ο οποίος το είχε ανακαλύψει πρώτος και είχε ανοίξει δυο διαδρομές. Το πεδίο βρίσκεται σε ένα όμορφο μπαλκόνι στα τοιχώματα του φαραγγιού του Παρορίου (το φαράγγι ονομάζεται και «της Λαγκάδας», εξ ου και η Παναγιά η Λαγκαδιώτισσα). Στα αριστερά βρίσκεται ένα επιβλητικός τοίχος με αρνητική κλίση, σταλακτίτες και κολονέτα σαν τεράστια φίδια. Δεξιά, δυο μεγάλες σπηλιές και ακόμα πιο δεξιά το υποπεδίο Κάτω Χώρα, με ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό τοίχο στολισμένο με κολονέτα.

Οι δύσκολες διαδρομές, αλλά και η πρόσβαση και (κυρίως) η δύσκολη επιστροφή μέσω της αρνητικής κλίσης via ferrata, καθιστούν το πεδίο Torelli κατάλληλο μόνο για έμπειρους αναρριχητές μεγάλης δυσκολίας.

Αναρρίχηση: Πολύ έντονες αθλητικές διαδρομές, με απαιτήσεις αντοχής στη δύναμη, σε κόκκινο ασβεστόλιθο εξαιρετικής ποιότητας με πλούσιο ανάγλυφο. Βαθμολογίες από 6c+ έως 8a+, αλλά υπάρχουν και σκληρότερα πρότζεκτ.
Σκιά: Μετά τη 13:00 στο αριστερό τμήμα.
Προσανατολισμός: ΝΑ
Εποχή: Το πεδίο είναι σχετικά ζεστό, αφού το βλέπει αρκετά ο ήλιος το πρωί. Είναι κατάλληλο για αναρρίχηση την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Εξοπλισμός: Σχοινί 80m. Σετάκια 12 (για διαδρομές μέχρι 20m), 14 ( για διαδρομές μέχρι 25m), 16 (για διαδρομές μέχρι 30m), ή 30 (για διαδρομές μέχρι 60m).
Παιδιά: Όχι

Πεδίο Λαγκάδας

Λίγα χιλιόμετρα μετά τον οικισμό της Τρύπης, στο 15ο χλμ. του δρόμου Σπάρτης – Καλαμάτας υπάρχει το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας. Πρόκειται για ένα από τα λίγα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας όπου λόγω του υψομέτρου και της θέσης του πεδίου (φαράγγι), είναι δυνατό το σκαρφάλωμα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες της καλοκαιρινής περιόδου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο που παρουσιάζει ο βράχος αλλά και με την ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής, κατατάσσουν τη Λαγκάδα σε ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά αναρριχητικά αθλητικά πεδία στην Ελλάδα. Διαθέτει 97 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα που αναπτύσσονται σε πέντε πεδία: Αλώνι, Πετσάνες, Τουρλίτσα, Σπληθάρι και Στάνη. Όλοι οι αναρριχητές μπορούν να προπονηθούν, αφού διαθέτει από εκπαιδευτικές διαδρομές αρχαρίων μέχρι και διαδρομές για τους πλέον έμπειρους.

 

Σπανακάκι © Κώστας Λαγανάς
Χρήσιμες πληροφορίες
Πρόσβαση στην περιοχή

Αυτοκίνητο
Από Αθήνα: 218 χλμ, 2,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 98 χλμ, 1 ώρα
Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους A6 (Αττική Οδός), A8 (Ελευσίνα-Κόρινθος) και A7 (Κόρινθος-Τρίπολη), και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).

Λεωφορείο
Από Αθήνα: 226 χλμ, 3,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 102 χλμ, 1 ώρα
Το ΚΤΕΛ Λακωνίας εκτελεί αρκετά καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα. Μέσω των δρομολογίων αυτών εξυπηρετούνται και οι γραμμές Σπάρτη-Τρίπολη και Σπάρτη-Κόρινθoς.

Από αεροδρόμιο
Από Ελευθέριος Βενιζέλος – Αεροδρόμιο Αθηνών: 248 χλμ, 2,5 ώρες
Από αεροδρόμιο Καλαμάτας: 96 χλμ, 1ώρα
Η οδική μετάβαση από την  Καλαμάτα στη Σπάρτη  απαιτεί περίπου μία ώρα. Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους Α7 (Καλαμάτα- Τρίπολη)  και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).

Για την οδική πρόσβαση στα μονοπάτια της παρούσας μελέτης δύναται να χρησιμοποιηθεί το ακόλουθο οδικό δίκτυο:
H επαρχιακή οδός Σπάρτη – Λογγάστρα
Η εθνική οδός Σπάρτης – Καλαμάτας
Η εθνική οδός Σπάρτης – Μυστρά
Η εθνική οδός Σπάρτης – Γυθείου
Η επαρχιακή οδός Σπάρτης-Μυστρά
Η οδός Αμύκλες-Καλύβια Σοχάς
Η οδός Καλύβια Σοχάς – Σοχά
Η οδός Μυστρά –Πικουλιάνικα
Η οδός Μυστράς-Ταϋγέτη
Η οδός Ταϋγέτη – Περγανταίικα
Η οδός Μυστράς-Βλαχοχώρι
Η οδός Αγίου Ιωάννη-Αναβρυτή

Εκτός από τους παραπάνω ασφαλτοστρωμένους δρόμους, υπάρχει πλήθος υπαρχόντων δασικών και αγροτικών δρόμων κυρίως χωμάτινοι οι οποίοι επιτρέπουν την πρόσβαση στα υπάρχοντα μονοπάτια.

Διαμονή

Η περιοχή προσφέρει μεγάλη ποικιλία χώρων διαμονής για όλα τα γούστα. Μπορείτε να βρείτε πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία, resorts πολυτελείας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο Μυστρά, Παρόρι, στα Πικουλιάνικα, στην Τρύπη, στην Αναβρύτη και στην Ταϋγέτη.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/diamoni/

Γαστρονομία

Από τα κύρια τοπικά προϊόντα της σπαρτιατικής γης ξεχωρίζουν: οι ελιές ποικιλίας “Καλαμών” & το παρθένο ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, το μέλι, το κρασί με χαρακτηριστικές τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μαυρούδι, Ροδίτης, Αθήρι και Αγιωργίτικο, το σύγκλινο, το λουκάνικο, τα ζυμαρικά, η πέστροφα και ο σολομός.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα που μπορείτε να αναζητήσετε στο ταξίδι σας είναι: Μπουζοπούλα, Κόκορας μπαρδουνιώτικος, Πιταρούδες, Καγιανάς, Κολοκυθοκορφάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/topika-proioda/

Συνιστώμενος εξοπλισμός

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι, νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον,  τρόφιμα, πυξίδα, σφυρίχτρα, φακός, σουγιά ή πολυεργαλείο, ρολόι και μπατόν. Το χειμώνα αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο και ισοθερμικά ρούχα.

Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανεί χρήσιμο σε δύσκολες καταστάσεις.

Εποχιακή πεζοπορία

Μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο, εκτός από τους χειμερινούς μήνες όπου η χιονοκάλυψη ενδέχεται να κλείσει κάποια μονοπάτια. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση. Λόγω του υψομέτρου, ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος. Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) ενδέχεται να επικρατεί αρκετή ζέστη για περπάτημα.

Πεζοπορική συμπεριφορά

Πριν από κάθε πεζοπορία ενημερωνόμαστε για μετεωρολογικές συνθήκες.
Δεν απομακρυνόμαστε από τα όρια του μονοπατιού.
Χρησιμοποιούμε καμινέτο και αποφεύγουμε τις φωτιές.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια. Στο μονοπάτι μαζεύουμε σκουπίδια που μπορεί να ξέφυφαν από άλλους.
Δεν καταστρέφουμε την βλάστηση, σεβόμαστε τα ιστορικά μνημεία και τους ντόπιους πληθυσμούς.
Σεβόμαστε την άγρια πανίδα και δεν τα ταίζουμε.

Πηγή: trailpath.gr

Άγρια ζώα

Κατά το παρελθόν υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί όπως αρκούδες, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι ακόμα και ο λύγκας. Σήμερα στη πανίδα του βουνού έχουν παρατηρηθεί 19 θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος. Έχουν επίσης αναφερθεί ο αγριόγατος και το τσακάλι αν και η κατάσταση για τους πληθυσμούς αυτών των ειδών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Το μόνο μεγάλο θηλαστικό που παρατηρείται συχνά είναι το αγριογούρονο.

Σε περίπτωση εμφάνισης φιδιών, ως μέτρο πρόληψης, ο πεζοπόρος μπορεί να προσέχει που πατάει και που βάζει τα χέρια του. Αν συναντήσετε φίδι, μείνετε ήρεμοι και κρατήστε μια απόσταση τουλάχιστον δύο – τριών μέτρων χωρίς να το ενοχλήσετε. Σε περίπτωση που δαγκωθείτε από φίδι μείνετε ψύχραιμοι, καλέστε το 166 ή το 112 και μην προβείτε σε καμία απολύτως ενέργεια, παρά κατευθυνθείτε στο κέντρο υγείας με τη βοήθεια συνοδού. Συνιστούμε να μην περπατάτε ποτέ μόνοι!

Skip to content