Δυτικά του οικισμού Μαγούλας, έδρας του Δήμου Μυστρά και σε απόσταση 6 χλμ., είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του σκοτεινού όγκου του Ταϋγέτου η Λογγάστρα. Έχει υψόμετρο 780 μέτρα και 373 κατοίκους αλλά η φυσική της θέση είναι τέτοια ώστε να προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν με την δροσιά της αποτελεί ιδανικό καταφύγιο από τη ζέστη.
Η Λογγάστρα κατά μία άποψη ονομάστηκε έτσι από τη λατινική έκφραση logum castrum, δηλαδή μακρινό φρούριο/κάστρο, συγκριτικά με το κάστρο του Μυστρά και της Άνω Βορδώνιας ως ενδιάμεση, σημαντική οχυρωματική θέση. Κατά μία άλλη εκδοχή ονομάστηκε έτσι από το «λόγγος», που σημαίνει τον δασώδη τόπο. Καθώς η θέση που κτίστηκε ο οικισμός είναι κατάφυτος από κάθε είδους δένδρα πιθανότερη φαίνεται η δεύτερη άποψη.
Πρόκειται για ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα που παρά τους λιγοστούς του κατοίκους είναι ιδιαίτερα ζωντανό και πολλά υποσχόμενο για μελλοντική ανάπτυξη. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με ταυτόχρονες προσπάθειες βελτίωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Για τον επισκέπτη ενδιαφέρουσες είναι οι εκκλησίες των Ταξιαρχών, που αποτελεί και τον πολιούχο της Πάνω Χώρας με την μοναδική θέα προς την πεδιάδα του Ευρώτα, του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του οικισμού αλλά και τα μικρά εξωκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο, δείγματα γνήσιας θρησκευτικής πίστης και τόποι συναθροίσεων, καθώς στα περισσότερα από αυτά την ημέρα της εορτής τους πραγματοποιούνται λαμπρά πανηγύρια που προσελκύουν χιλιάδες προσκυνητών από τις γύρω περιοχές.
Για τους λάτρεις της φύσης και του περιπατητικού τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο και στο Αλωνοστάσι θα βρουν την ηρεμία και την γαλήνη του βουνού συνδυασμένα εξαιρετικά με τη δροσιά που το καταπράσινο φαράγγι θα τους προσφέρει.
Tέλος, τα παλιά πέτρινα γεφύρια, διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά, αληθινά έργα τέχνης, αποτελούν πειστικά σημάδια αναφοράς στην περασμένη εποχή. Tότε που την έλλειψη μέσων αναπλήρωνε η εμπειρία και ο ενθουσιασμός. Aρκεί να σταθείς πέντε λεπτά μπροστά στο γεφύρι του Κόπανου, να περπατήσεις την καλντεριμωτή “ταλάντευσή” του, για να συνειδητοποιήσεις το φόβο, τον ελιγμό, την προσπάθεια και το κέφι του ανθρώπου, μπροστά στη φύση. Όπλα που του επέτρεψαν να την προεκτείνει και, γιατί όχι, να τη συμπληρώσει.
Στη Λογγάστρα όλοι οι επισκέπτες μπορούν να βρουν απεριόριστη φιλοξενία, να ψυχαγωγηθούν και να γευθούν μοναδικούς παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και ντόπια εποχιακά φρούτα: κεράσια, σύκα, σταφύλια που θα τους εντυπωσιάσουν και κυριολεκτικά θα τους αιχμαλωτίσουν.
Αυτοκίνητο
Από Αθήνα: 218 χλμ, 2,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 98 χλμ, 1 ώρα
Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους A6 (Αττική Οδός), A8 (Ελευσίνα-Κόρινθος) και A7 (Κόρινθος-Τρίπολη), και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).
Λεωφορείο
Από Αθήνα: 226 χλμ, 3,5 ώρες
Από Καλαμάτα: 102 χλμ, 1 ώρα
Το ΚΤΕΛ Λακωνίας εκτελεί αρκετά καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα. Μέσω των δρομολογίων αυτών εξυπηρετούνται και οι γραμμές Σπάρτη-Τρίπολη και Σπάρτη-Κόρινθoς.
Από αεροδρόμιο
Από Ελευθέριος Βενιζέλος – Αεροδρόμιο Αθηνών: 248 χλμ, 2,5 ώρες
Από αεροδρόμιο Καλαμάτας: 96 χλμ, 1ώρα
Η οδική μετάβαση από την Καλαμάτα στη Σπάρτη απαιτεί περίπου μία ώρα. Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους Α7 (Καλαμάτα- Τρίπολη) και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).
Για την οδική πρόσβαση στα μονοπάτια της παρούσας μελέτης δύναται να χρησιμοποιηθεί το ακόλουθο οδικό δίκτυο:
H επαρχιακή οδός Σπάρτη – Λογγάστρα
Η εθνική οδός Σπάρτης – Καλαμάτας
Η εθνική οδός Σπάρτης – Μυστρά
Η εθνική οδός Σπάρτης – Γυθείου
Η επαρχιακή οδός Σπάρτης-Μυστρά
Η οδός Αμύκλες-Καλύβια Σοχάς
Η οδός Καλύβια Σοχάς – Σοχά
Η οδός Μυστρά –Πικουλιάνικα
Η οδός Μυστράς-Ταϋγέτη
Η οδός Ταϋγέτη – Περγανταίικα
Η οδός Μυστράς-Βλαχοχώρι
Η οδός Αγίου Ιωάννη-Αναβρυτή
Εκτός από τους παραπάνω ασφαλτοστρωμένους δρόμους, υπάρχει πλήθος υπαρχόντων δασικών και αγροτικών δρόμων κυρίως χωμάτινοι οι οποίοι επιτρέπουν την πρόσβαση στα υπάρχοντα μονοπάτια.
Η περιοχή προσφέρει μεγάλη ποικιλία χώρων διαμονής για όλα τα γούστα. Μπορείτε να βρείτε πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία, resorts πολυτελείας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο Μυστρά, Παρόρι, στα Πικουλιάνικα, στην Τρύπη, στην Αναβρύτη και στην Ταϋγέτη.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/diamoni/
Από τα κύρια τοπικά προϊόντα της σπαρτιατικής γης ξεχωρίζουν: οι ελιές ποικιλίας “Καλαμών” & το παρθένο ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, το μέλι, το κρασί με χαρακτηριστικές τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μαυρούδι, Ροδίτης, Αθήρι και Αγιωργίτικο, το σύγκλινο, το λουκάνικο, τα ζυμαρικά, η πέστροφα και ο σολομός.
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα που μπορείτε να αναζητήσετε στο ταξίδι σας είναι: Μπουζοπούλα, Κόκορας μπαρδουνιώτικος, Πιταρούδες, Καγιανάς, Κολοκυθοκορφάδες.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.exploresparta.gr/tourism/topika-proioda/
Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι, νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον, τρόφιμα, πυξίδα, σφυρίχτρα, φακός, σουγιά ή πολυεργαλείο, ρολόι και μπατόν. Το χειμώνα αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο και ισοθερμικά ρούχα.
Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανεί χρήσιμο σε δύσκολες καταστάσεις.
Μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο, εκτός από τους χειμερινούς μήνες όπου η χιονοκάλυψη ενδέχεται να κλείσει κάποια μονοπάτια. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση. Λόγω του υψομέτρου, ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος. Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) ενδέχεται να επικρατεί αρκετή ζέστη για περπάτημα.
Πριν από κάθε πεζοπορία ενημερωνόμαστε για μετεωρολογικές συνθήκες.
Δεν απομακρυνόμαστε από τα όρια του μονοπατιού.
Χρησιμοποιούμε καμινέτο και αποφεύγουμε τις φωτιές.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια. Στο μονοπάτι μαζεύουμε σκουπίδια που μπορεί να ξέφυφαν από άλλους.
Δεν καταστρέφουμε την βλάστηση, σεβόμαστε τα ιστορικά μνημεία και τους ντόπιους πληθυσμούς.
Σεβόμαστε την άγρια πανίδα και δεν τα ταίζουμε.
Πηγή: trailpath.gr
Κατά το παρελθόν υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί όπως αρκούδες, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι ακόμα και ο λύγκας. Σήμερα στη πανίδα του βουνού έχουν παρατηρηθεί 19 θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος. Έχουν επίσης αναφερθεί ο αγριόγατος και το τσακάλι αν και η κατάσταση για τους πληθυσμούς αυτών των ειδών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Το μόνο μεγάλο θηλαστικό που παρατηρείται συχνά είναι το αγριογούρονο.
Σε περίπτωση εμφάνισης φιδιών, ως μέτρο πρόληψης, ο πεζοπόρος μπορεί να προσέχει που πατάει και που βάζει τα χέρια του. Αν συναντήσετε φίδι, μείνετε ήρεμοι και κρατήστε μια απόσταση τουλάχιστον δύο – τριών μέτρων χωρίς να το ενοχλήσετε. Σε περίπτωση που δαγκωθείτε από φίδι μείνετε ψύχραιμοι, καλέστε το 166 ή το 112 και μην προβείτε σε καμία απολύτως ενέργεια, παρά κατευθυνθείτε στο κέντρο υγείας με τη βοήθεια συνοδού. Συνιστούμε να μην περπατάτε ποτέ μόνοι!